Életmód- váltás 4.) Egyél minél több zöldséget-gyümölcsöt!

Azt gondolom, hogy ez a cím önmagáért beszél.
A zöldségek-gyümölcsök fogyasztása azért nagyon fontos, mert akár önmagukban, akár fehérjékkel társítva, igen jó telítő hatásuk van, míg energiaértékük általában elenyésző. Persze vannak kivételek, például a banán, amely magas cukortartalma miatt igen nagy energiaértékkel rendelkezik. A friss zöldségek, gyümölcsök létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, rosttartalmuk miatt pedig kiváló ballasztanyagok, vagyis sok olyan anyagot tartalmaznak, amely nem hasznosul, nem szívódik fel, azonban a normál bélműködés fenntartásában, vagy visszaállításában segít.
A legtöbb zöldség és gyümölcs ezen felül segít visszaállítani a szervezet normál kémhatását. A mai átlagos táplálkozás mellett a szervezet ugyanis általában túlságosan savas vegyhatású. Ez nemcsak a betegségek kialakulásának, hanem a méreganyagok felhalmozásának is segít, bizonyos kórokozók pedig egyenesen imádják!
Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, milyen hatalmas szerepe van az egészséges táplálkozásban a sok zöldségnek és gyümölcsnek.

Tipp:
Talán hallottatok már a zsírégető káposztalevesről. Ez önmagában is finom étel, étkezések elején fogyasztva telítő hatása tetemes, kevesebbet eszünk az amúgy esetleg nagyobb energiatartalmú ételekből. 7 napos diéta is csatlakozik hozzá, amelyet a későbbiekben szívesen közreadok majd.

A "zsírégető" káposztaleves receptje:
1 db fejeskáposzta (kb 1kg-os)
6-8 db közepes vöröshagyma
8-10db fokhagymagerezd
3-5 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
1 közepes zellergumó
2-4 db zöldpaprika
5-6 db paradicsom
1 maréknyi köménymag
2 erőleves kocka
Vegeta (vagy más szárított zöldség készítmény) ízlés szerint
A zöldségeket apróra vágjuk, a köményt kicsit megpirítjuk, a zöldségeket picit megdinszteljük (minimális olivaolajat használhatunk), majd kb 4 liter vízzel feltöltjük, és készre főzzük a levest mintegy fél óra alatt. A zöldpaprikát és paradicsomot érdemes csak az utolsó pár percben a leveshez tenni.
Tehetünk a levesbe koriandert, mustármagot, kicsi feketeborsot, vagy 1-2 szem kardamomot, ha változatossá szeretnénk tenni. Kb két napra való levest hagyjunk elöl, a többit fagyasszuk le!

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE