Életmód- váltás 3.) Szabaduljunk meg az extra kalóriáktól!

Mit nevezek extra kalóriának?

Mindaz, amit nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk. Amire egyáltalán nincs szükségünk: csokoládé, édességek, chipsek, üdítők, cukrozott tea, sütemények, cukrozott limonádé. Ha kiszámoljuk ezek napi bevitelét, megdöbbenve tapasztaljuk, hogy legalább 500, de néha nap 1000 kalóriát is elcsipegettünk, megiszogattunk.

No jó, de ha szeretem? - kérdezhetné bárki.

Bevallom, én is szeretek nassolni!

Azonban a megszokott nassolás folytatásával óhatatlanul egyre több zsírpárna fog ránk rakódni.

- Az üdítőkből vannak kalóriamentes, diétás, változatok, ennél pedig még egészségesebb, ha átszoktatjuk magunkat a csapvízre, az ásványvízre, vagy a különféle teákra.

- A legegészségesebb ital a víz! Napi bevitele ne legyen kevesebb másfél liternél, de még többet segít, ha legalább két, két és fél liter vizet fogyasztunk, ugyanis serkentjük ezáltal a méreganyagok kiürülését.

- A teák változatos tárházát érdemes végigkóstolgatni, a hagyományos fekete tea ma már ezerféle változatban kapható, a zöld tea még egészségesebb, gyerekeim az igazi gyümölcsökből készült gyümölcsteákra esküsznek. A gyógy-teák közt találunk kimondottan fogyást segítő teakeverékeket is, amelyek általában az anyagcsere fokozásával, méregtelenítéssel, hashajtó, vagy vízhajtó hatásukkal segítenek a fogyásban.

A teákat ihatjuk kicsi cukorral, cukor-citrom ízesítéssel, mézzel, édesítőszerrel, vagy csak úgy, natúrban.

- „Nassolás”: Ha minden áron csipegetni támad kedvünk, vagy édességre vágyunk, helyettesítsük az édességeket almával, vagy bármely idénygyümölccsel, aszalt gyümölcsökkel, műzli-szelettel, kevés mézzel édesített műzlivel, vagy gyümölcsjoghurttal, a chipset hajszálvékonyra vágott, sütőben, minimális vajon sütött burgonyával (elegendő a sütőlapot vékonyan vajjal megkenni, félidőben a krumplit megforgatni). Ügyeljünk azonban arra, hogy ezek kalóriatartalma sem kevés, tehát csak minimális mennyiséget engedélyezzünk magunknak!

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE