Immun erősítés, természetes megfázás elleni szerek

Beköszöntött a megfázások időszaka, és az influenzajárvány...
Fontos lenne hát amúgy is meggyengült immunrendszerünket felpörgetni!

immun erősítés

A teljesség igénye nélkül a legfontosabb természetes immunerősítő szerek:

Alapvető, hogy feltöltsük magunkat vitaminokkal.
Első sorban C vitaminnal, azonban fontos az egyéb antioxidáns hatású vitaminok fogyasztása is! C vitaminból a patikában, drogériákban sok fajta kapható, első sorban azokat részesítsük előnyben, amelyek természetes alapanyagokból készültek. A csipkebogyó heszperidin tartalma segíti a C vitamin felszívódását. Ma már kapható olyan 1000mg-os C vitamin készítmény is, amely csipkebogyó kivonatból készül. A napi C vitamin bevitel a közhiedelemmel ellentétben megfázásos időszakban akár 6-8g is lehet (6-8000mg!!! NEM TÉVEDÉS!). A vízben oldódó vitamin feleslegét szervezetünk kiüríti.
Érdekességképpen megemlítem, bár a vizsgálat nem volt hivatalos, hogy egy barátom kb 15 évvel ezelőtt megvizsgálta, akut megfázás esetén, ha nagy dózis C vitamint szed, mi ürül ki. Az eredmény: az ürített c vitamin mennyisége mérhetetlen volt, vagyis a szervezet a napi 8-10g C vitamint akut fertőzések esetében feldolgozza!
A C vitamin legfőbb természetes forrásai: csipkebogyó, Citrom és más citrusfélék (narancs, mandarin), alma, zöldpaprika, savanyú káposzta.
Egyéb antioxidánsok: főként az A és E vitamin antioxidáns hatásai számottevők.

Méz: természetes antibiotikus (baktériumölő) hatással rendelkező, egészséges étel.
A propolisz szintén nagy mértékben immunerősítő hatású.

Fokhagyma (kisebb mértékben a vöröshagyma is): több száz természetes hatóanyaga közül többek közt legjelentősebbek antibiotikus, és érelmeszesedést gátló hatású anyagai. Aki nem szereti ízét, szagát, vagy ég a gyomra tőle, ma már kapható kapszulázott formában.

Echinacea (Kasvirág). Alkoholos kivonata (tinktúra) a patikákban, drogériákban kapható. Alkalmazása: megelőzés képpen napi 2-3-szor 20 csepp, megfázásos betegségek gyógyítására első alkalommal 50, majd óránként 20 csepp bevétele javasolt. Lényeges, hogy ameddig tudjuk, tartsuk a szájüregben az oldatot, hatóanyagai a nyálkahártyáról tudnak felszívódni legjobban. Immunerősítő hatásán kívül a torokfájást azonnal enyhíti, a köhögési ingert is csillapítja.

immun erősítés

Megfázások legfontosabb háziszerei:

Hársfa-bodza-kamilla-kakukkfű keverékéből főzött tea elsőrendű a megfázások tüneteinek csökkentésében.
A hársvirág tea elsősorban nyákoldó, köptető és gyulladáscsökkentő hatású,
a bodza nyákoldó, vizelethajtó, méregtelenítő hatása az elsődleges,
a kamilla köztudottan gyulladás csökkentő hatású,
a kakukkfű nyákoldó és köhögéscsillapító hatású.
Gyermekeim kényes ízlése miatt magam némi valódi gyümölcsteával szoktam fenti gyógynövénykeveréket vegyíteni, így élvezhető ízű, elsőrendű gyógyteát kapunk. Aki szereti, keverhet zsúrlófüvet is a teába, méregtelenítő hatása az előző keverék hatását csak fokozza.
(Alapvető jellemző a gyógyteák használatakor, hogy minél több féle gyógynövényt adunk a keverékhez, annál jobb eredményt tudunk elérni, ugyanis a gyógynövények egymás hatását erősítik!)
Elkészítése: Az elkészített keverékből egy dl vízhez kb 1 teáskanálnyi teakeveréket készítsünk teatojásba, gézlapba, vagy kávéfilter-tasakba. Lobogóan forró vízzel forrázzuk le, és hagyjuk kb 10 percig oldódni a hatóanyagokat, majd szedjük ki a teát a vízből. Ihatóan forróra hűtve, mézzel, friss citromlével ízesítve a leghatásosabb.

Méz és citromlé: 1 evőkanálnyi mézet keverjünk el egy citrom frissen facsart levével, kiskanalanként fogyasszuk, kb egy óra alatt!

Gyógylikőr: 7 dl bármilyen típusú gyümölcspálinkához keverjünk fél kg mézet, 2-3 rúd fahéjat, kb 4 db gyömbérgyökeret, fél marék szegfűszeget, és hagyjuk állni kb 3 napig meleg helyen, majd szűrjük le. Megfázás esetén egy kupicányi gyógylikőr elfogyasztása a tüneteket nagy mértékben csökkenti. Fenti recept valójában gyógynövény-méz tinktúra. NE VIGYÜK TÚLZÁSBA FOGYASZTÁSÁT!!!

immun erősítés

Az influenza ellenszere:
Jó tudni, hogy a patikákban aranyárban (1 doboz jelenleg 5400Ft) kapható Tamiflu (oseltamivir, Roche) kapszula, valamint párja, a gyermekeknek is adagolható, belélegezhető Relenza (zanamivir, Glaxo Smith Kline, ára kicsit 6300Ft felett) hatóanyaga szintén gyógynövény eredetű. 
Antivirális hatását 2005-ben délkelet-Ázsiában próbálták ki a H5N1 vírus kezelésére. Hatóanyagát, a shikimi-savat CSILLAGÁNIZSBÓL vonják ki mind a mai napig.  13 gramm csillagánizsból 1,3g shikimisav készül, ez felel meg 10db 75 mg-os Oseltamivir (1 doboz Tamiflu) kapszulának.
(Forrás: The Medical News – Tamiflu – Oseltamivir production )
Nem árt tudni, hogy csillagánizs-tea is kapható a fűszer üzletekben beszerezhető eredeti nővényen kívül!
immun erősítés

NeMo

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE