Életmód- váltás 5.) Társítsd helyesen az ételeidet!

Figyeljünk oda mit, mivel eszünk!

Ma már a sok diéta közt elvész az ember, azonban több olyan diétával is találkoztam, ahol a helyes ételtársításra hívják fel a figyelmet. A néhai bestseller testkontroll diéta, a dr Hays féle diéta, sőt, a káposztaleves diéta is ezen alapul, hogy csak azokat említsem, amelyeket magam is kipróbáltam.

Így tehát érdemes odafigyelni a társításokra, ezek a diéták valóban fogyást eredményeznek!

Fenti diéták lényegét néhány mondatban összegezni lehet:

Érdemes délelőttönként könnyű ételeket enni, zöldséget-gyümölcsöt, könnyen emészthető dolgokat, délben a főétkezésnél javaslom a fehérjéket, lehetőleg salátákkal, esetleg minimális szénhidrát-tartalmú körettel társítva (kevés rizs, burgonya, sok saláta, vagy párolt zöldség). Vacsoraidőben ha lehet, kerüljük a fehérjét, mert nehezen emészthető, helyette margarin, margarinkrémek, friss zöldség a legjobb.

Miért?
Nemcsak emésztőrendszerünk és emésztőenzimeink, de egész szervezetünk napszaki ingadozásokkal dolgozik. A fenti diéták és ételtársatások ezeken az ingadozásokon alapulnak, délelőtt és estefelé inkább a szénhidrátokat tudjuk megemészteni, míg dél tájékában a nehezebb ételeket is.

Dr Hays szerint étkezések alkalmával ne igyunk, viszont igyunk sokat a nap folyamán, legalább minden órában egy pohár (2dl) vizet. Így naponta legalánn 2 és fél, 3 liter folyadékot elfogyasztunk, mégsem "higítjuk fel" az emésztőnedveket, amikor táplálkozunk. Utóbbinak azt gondolom, nincs bizonyítható alapja, a sok folyadék, a rendszeres folyadékbevitel azonban alapvető fontosságú, ahogyan erről már korábban is beszéltem.

Jó étvágyat, egészséges fogásokat kívánok!

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE