Szeretetnyelvek

Szeretni és szeretve lenni mindnyájunk alapvető igénye.  Ám nemcsak igény, szükséglet is. Ha nem érezzük azt, hogy szeretnek bennünket, hosszú távon egészen biztosan egészségi állapotunk gyengüléséhez, megromlásához, betegségek kialakulásához fog vezetni.
Előfordulhat, hogy hiába szeretjük a másikat, rosszul fejezzük ki szeretetünket, egészen egyszerűen azért, mert számunkra nem az az elsődleges szeretetnyelv, mint az általunk szeretett egyén számára. Igy aztán éppen úgy járunk, mint ha egy idegen nyelven próbálnánk megértetni magunkat, amelyből a másik egy kukkot sem ért.
Alapvető szükség van tehát arra, hogy a szeretetnyelveket megismerjük, felfedezzük, vajon az általunk fontosnak tartott személyek melyik szeretetnyelvet beszélik, és hogy minden, általunk megbecsült emberhez a saját szeretetnyelvén "szóljunk".
Izelitőnek felsorolom a szeretetnyelveket:

  1. Testi érintés (simogatás, ölelés, meghitt közelség)
  2. Elismerő szavak
  3. Minőségi idő (Olyan, kettesben töltött idő, amelyet kizárólag a másikra figyelve töltünk)
  4. Ajándékozás
  5. Szivességek 
Szeretettel ajánlom mindazok figyelmébe, akik érdeklődését sikerült felkeltenem, Gary Chapman sorozatát a szeretetnyelvekről. A családterapeuta pszichológus könyveiben útmutatást, sőt, gyakorlati tanácsokat is kapunk a szeretetnyelvek megtanulásához, alkalmazásához, egymás jobb megértéséhez és szeretetünk teljesebb kifejezéséhez:

  • Gary Chapman: Egymásra hangolva (szeretetnyelvek a házasságban)
  • Gary Chapman: Családi összhangzattan (A családi harmónia öt jellemzője)
  • Gary Chapman: Kamaszokra hangolva (A tinédzserek öt szeretetnyelve)
  • Gary Chapman - Ross Campbell: Gyerekekre hangolva (A gyerekek öt szeretetnyelve)
  • Gary Chapman: A szeretet esszenciája (Az öt szeretetnyelv ajándéka)
  • Gary Chapman: Szólóban (Az egyedülállók öt szeretetnyelve)
  • Gary Chapman: Istenre hangolva (Isten öt szeretetnyelve)
Mind a hét könyv a Harmat Kiadó gondozásában látott napvilágot.
Jó "idegen nyelv" tanulást kivánok mindazoknak, akik erre a kalandra vállalkoznak szeretteik, és őszintén szólva saját maguk érdekében is!
NeMo

3 megjegyzés:

Molnár Tibor írta...

A Chapman könyv az egyik kedvencem ebben a témában. Bár nekem (nekünk) már nem tudott segíteni.

Névtelen írta...

Én a kamaszosat olvastam, de nagyon sokat segített. Még időben változtattam azokon a berögzült és a szüleinktől átvett viselkedésmintákon, aminek káros hatását a könyv példákon keresztül mutatta be. Azóta már sokaknak ajánlottam és most is kölcsön van adva az én példányom :D

NeMo írta...

Örülök, hogy olvastátok. Tibor, neked már levélben válaszoltam, Névtelennek is örülök. Igen, azt hiszem, a kamaszoknál nagyon sokat tud segíteni, de az élet és a szeretetkapcsolatok minden területén érdemes ismerni ezeket a szeretetnyelveket. Ha fáradtságot nem kímélünk, és igyekszünk megismerni a számunkra fontos személy "nyelvét", amelyen beszél, sokkal közelebb kerülhetünk egymáshoz. Persze érdemes, attól függetlenül, melyik nyelv áll hozzánk legközelebb, mind az öt nyelvet megtanulni és alkalmazni.
Öleléssel: NeMo

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE