Idő

Amikor egészségről van szó, sok esetben hallom azt a mondatot: "nincs időm!"
Igen, mondhatom azt, és mondhatod azt, hogy nincs időm.
Nincs időm orvoshoz menni éves rutin ellenőrzésre, nincs időm tornázni, nincs időm a piacra menni egészséges ételekért, avagy nincs időm egy egészséges ételt megkeverni, megfőzni.
Kételkedem! Méghozzá erősen!
Az az ember, aki azt mondja nincs ideje, naphosszat ül a TV és a számítógép előtt, bámulva a konzerv információkat, sok esetben a fals konzerv információkat és hozzá majszolja a fast foodot, chipset, édességet, nasit, kalóriában gazdag üdítőket.
Éppen ma végeztem el a számítógépem karbantartását. Volt rá időm, egészen pontosan mintegy 3 óra.
Fenti számítógép-és TV faló kortársamnak is valószínűleg volt ideje hasonlókra, sőt, lehet, hogy ennél talán jóval több időt is szentel akár a képernyős szörnyetegekre.
Ha a számítógépünk egészségére van időnk, azt gondolom, hogy a saját egészségünkre is kellene, hogy legyen. Ne feledjük, amikor azt mondjuk, nincs időnk, és elhanyagoljuk az egészséges életmódot, egészséges étkezést és a testmozgást, amikor nincs időnk saját egészségünk ellenőrzésére, akkor lehet, hogy néhány percet, vagy órát megtakarítunk, azonban esélyt adunk annak, hogy egészségi állapotunk megrendüljön. Gondolkodjunk hosszú távban! Egy betegség heteket, hónapokat vehet el az életünkből, egy súlyos betegség akár éveket, sőt évtizedeket is!
Konkrétan: ma nem megyek el ellenőrzésre, ahol kiderülhetne:
- túlsúlyos vagyok, magas a vércukor szintem, a vérnyomásom, kritikus az érrendszerem állapota,
- vagy daganatos betegség támadott meg,
ami most még gyógyítható, karban tartható.
Vajon hány évbe kerül ez a mai egy-két óra megtakarítás?
Visszatérve a számítógép-példára: ma feltelepítettem egy vírusirtót, lefuttattam a féregirtót, megpucoltam a számítógépet a felesleges, vagy dupla fájloktól és lefuttattam egy töredezettségmentesítőt. Ha nem teszem, a gépem, lelassul, majd megfertőződhet. Jó esetben formattálhatom és újraprogramozhatom, rossz esetben akár végleg el is romolhat, és irány a szeméttelep!
A szervezetünk éppen ugyanígy viselkedik: karban tartjuk, vagy elromlik és éveket veszíthetünk a drága percek helyett.
Ne csak olvass hát minket, cselekedj is!
Egészséges, hosszú életet kívánok minden kedves olvasónknak!
NeMo

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE