Méregtelenítés 7 - Bőr

A felnőtt bőr felülete átlagosan 1,5 m2, súlya a testsúly 8-10%-a (10-12kg).


Felszíne, szerkezete, valamint összes- illetve az egyes rétegeinek vastagsága testtájanként változó (ennek ismertetése meghaladná blogunk kereteit).

Bőrünk pórusain át komoly kiválasztó funkciót, méregtelenítést végez, a termelt izzadsággal folyadék (víz), ionok és méreganyagok távoznak a szervezetből, sőt, a faggyúmirigyeken át zsírban oldott anyagok, szennyeződések is.

Az egészséges bőr sugárzóan tiszta, rugalmas. Ha bőrünk fakó, vagy színe megváltozik, foltok, kiütések, pattanások tarkítják, arra hívja fel a figyelmünket, hogy valami nem stimmel.

Bőrünk szépségét megőrizhetjük ha kellő mennyiségű folyadékot és friss gyümölcsöt fogyasztunk, ha rendszeresen mozgunk, sokat vagyunk friss levegőn, és elegendő alváshoz is juttatjuk szervezetünket. Jót tesz a bőr rendszeres ledörzsölése, amellyel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket. (A bőr folyamatosan újul meg, állandóan új sejtek képződnek, míg a felső réteg sejtjei fokozatosan elpusztulnak. Az elhalt sejtek száraz, hámló bőrt eredményezhetnek, ha rendszeresen nem dörzsöljük le őket).

A szaunázás nemcsak a bőr frissességét, rugalmasságát segíti elő, hanem a vér- és nyirokkeringést is segíti. A bőrön kívül jótékony hatással bír a bőr alatti kötőszövetre is.
Technikája: 5-10 percet töltünk a forró szaunában, jó mélyeket lélegzünk, lazítunk, esetleg bőrünket több alkalommal ledörzsölhetjük egy puha frottír törülközővel (a finnek nyírfagallyakkal pezsdítik vérkeringésüket). A forró levegőt követően hideg zuhanyt veszünk. Maximum 3 alkalommal ismételjük a szaunázást!
Keringési betegségben szenvedők kérjék ki előtte kezelőorvosuk véleményét!
A forró levegő elősegíti az izzadást és ezáltal a méreganyagok kiválasztását is a bőrön keresztül. A hideg-meleg váltogatása igen jó hatású a keringésre. Aki nem engedheti meg magának a szauna luxusát, forró (40-42oC) fürdőt követően kb 10-15 másodpercig zuhanyozzon hideg (20-22oC-os) vízzel, ez éppoly jó a vér-és nyirokkeringésnek, serkentő, pezsdítő hatású.

Gyógyfürdőkben, de akár otthon is kényeztethetjük magunkat egy alapos bőr tisztítással.

A legegyszerűbb a tengeri sós kezelés, amelyet akár otthon, a fürdőkádban is elvégezhetünk. A tengeri só a fürdővízhez keverve (1-2 ek) önmagában is méregtelenítő hatású, ha tengeri algákkal és iszappal keverve alkalmazzuk, hatása még szembetűnőbb. Ez a keverék nemcsak tisztítja, hanem táplálja is a bőrt. Javasolt fürdés előtt száraz kefével, kőrkörös mozdulatokkal az elhalt sejteket eltávolítani. Ha kevés az időnk, ugyanezt az eredményt érhetjük el érdes felületű mosdókesztyűvel, vagy luffa-szivaccsal is.
Egy alapos testradírozás felfrissíti bőrünket. A fent említett módszerek is alkalmasak rá, illetve használhatjuk a drogériákban kapható testradírok bármelyikét, vagy akár magunk is elkészíthetjük őket.

Holttengeri iszappakolás: Három fázisból áll. Először testünket alaposan ledörzsöljük száraz kefével, ezt követően aromaterápiás gőzfürdő következik, míg végül testünket meleg iszappal borítják be és fél órára betekerik, hogy melegen maradjon. Kiváló alkalom a lazításra, stresszoldásra is ez a kényeztető, méregtelenítő módszer. A holttengeri iszap nemcsak tisztít és méregtelenít, hanem a test természetes ásványianyag-raktárainak feltöltéséhez is hozzájárul. (A bőrön keresztül az anyagforgalom kétirányú, kifelé távozik mindaz, ami felesleges, befelé viszont képes a bőr a szervezet számára hasznos anyagok felvételére).
Bőrünk tisztítását, felfrissítését követően ne feledkezzünk meg a tápláló, hidratáló testápoló használatáról!

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE