Méregtelenítés 5. – Szellemi megtisztulás

A méregtelenítést kezdjük az agyunkkal!

A légzés fontos, és nem véletlenül kezdtem ezzel a méregtelenítés témáját, ugyanis a helyes mély légvétel az alapja a relaxációnak is. Ha nem rakjuk rendbe a test-lélek-szellem egyensúlyát, hiába próbálunk megszabadulni a mérgektől! Nem árt egy kicsit kényeztetni magunkat!
Ebben a témában csupán jó tanácsokkal szolgálhatok, ki-ki válassza a neki megfelelő kombinációt!


Stresszoldás:
Otthonunk kiegyensúlyozott légköre feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a mindennapok kihívásainak megfeleljünk.
Szabadidőnket töltsük családunkkal, barátainkkal, hallgassunk zenét, menjünk ki a szabadba minél többet, pihenjünk aktívan és passzívan egyaránt.
Az aktív pihenés egyik legjobb módja, ha otthonunk szépítését magunk végezzük, egy új ágynemű, polc, vagy karácsonyfa dísz, amit saját kezűleg készítettünk, nemcsak büszkeséggel tölt el, hanem teljesen ki is kapcsol a mindennapi stresszből, amikor készítjük.

Néha engedjünk meg magunknak egy kényeztető napot gyógyfürdővel, masszázzsal, szaunával.
Sportoljunk rendszeresen! Mindegy, hogy mit! A relaxációhoz azonban leginkább a jóga, Reiki és Thai Chi tud elvezetni bennünket. Ha könyvből nem tudjuk megtanulni, ne sajnáljuk az időnket, menjünk el egy tanfolyamra!

Relaxáció:
Különféle relaxációs technikák ismertek. Mindegy, melyik utat sajátítjuk el, mindegyiknek egy a lényege: tegyük le minden gondunkat, üresítsük ki a fejünket egészen, feszítsük meg az izmainkat, majd lazuljunk el teljesen. Semmi másra ne figyeljünk, csak a testünkre és légzésünkre.


Alvás: Életünk egyharmadát alvással - kellene – töltenünk. Nagyon fontos a pihentető álom! Ez a regeneráció, az energiafeltöltés ideje. Sejtjeink is ilyenkor pihenik ki magukat, oldódik a stressz, lazulnak az izmok, vízzel telnek meg a sejtek, szövetek.
Az alvás első szakasza éber, majd fokozatosan ellazulunk, míg végül egészen mély álom idején (delta hullámok szakasza) beindul a sejtosztódás és növekedési hormonok áramlanak a vérbe. Igazából ez a feltöltődés szakasza. Egy ezt követő fázisban álmodunk, igazából agyunk ekkor dolgozza fel a nap folyamán szerzet információkat, mintegy megoldja problémáinkat.
Hajszolt életmódunkban azonban sokszor arra sem hagyunk időt magunknak, hogy jól kialudjuk magunkat. Nem mindegy, hol, nem mindegy, hogyan készülünk a pihenésre. Egy stresszes nap után „nem jön álom a szemünkre”, csak forgolódunk, az idő telik és reggel fáradtabban ébredünk, mint ahogyan lefeküdtünk pihenni.

Mit tehetünk?
-          A mozgás bármilyen formája jóleső fáradtságot okoz, könnyebben és mélyebben tudunk aludni. Közvetlenül lefekvés előtt azonban ne sportoljunk, mert a mozgás közben felszabaduló hormonok (adrenalin) ébren tarthatnak. Legjobb a vacsora előtti időpontot választani.
-          Este ne igyunk élénkítő italokat (kávé, fekete tea, cola, energiaitalok széles skálája)
-          Este 8 óra után lehetőleg ne együnk, ha mégis, akkor könnyű ételeket válasszunk.
-          A relaxáljunk, lélegezzünk mélyeket!
-          Ha nehezen szoktunk elaludni, vegyünk egy jó meleg fürdőt, esetleg tegyünk a fürdővízbe néhány csepp levendula olajat. Levendula füstölőt is gyújthatunk, és lazításként az elektromos világítás helyett gyertyákat, mécseseket gyújthatunk. Merüljünk bele a forró vízbe és relaxáljunk, lazuljunk el! Garantáltan elálmosodunk!
-          Néhány csepp levendula illóolaj a párnánkon segíthet lazítani.
-          Álmatlanság esetén fogyasszunk golgotavirág készítményt, vagy igyunk kamillateát, természetes nyugtató hatással rendelkeznek, és a gyógyszerekkel ellentétben nem okoznak sem hozzászokást, sem függőséget.

Összefoglalva: Relaxálj, sportolj, kényeztesd magad egy kicsit, lazíts és utána aludj jól és mélyen!

(valahogy így...   :)

EGÉSZSÉGEDRE!

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE