Életmód- váltás 1.) Ha éhes vagy egyél!

Ha kell, öt-hat, tíz alkalommal egy nap. Miért?

A szervezetünk jól ki van találva. Ha egyszer eszem csak egy nap, a testem megpróbál minden egyes kalóriát, minden egyes tápanyagot felhasználni, semmit sem hagy talonban. No és persze, ha egyszer eszünk csak egy nap, hajlamosak vagyunk farkasétvággyal mindent elfogyasztani, ami az utunkba kerül, legyen az csoki, cukor, kenyér, tészta, szalonna... bármi. Azt se feledjük el, hogy ezeknél az egyszeri étkezéseknél ha jóllaktunk, akkor is folytatnánk...

Tehát együnk sokszor, keveset és lehetőleg egészségeset: értsd zöldség, gyümölcs, fehérjék (tej, tejtermékek, sovány húsok és húskészítmények, stb.) Ha nassra vágyunk, műzli, műzli szelet, mazsola, banán, datolya, és mindaz, ami természetes édesség, fogyasztható.

Ide kívánkozik, hogy ha egy tíz számjegyből álló skálán
1-es a "farkaséhes vagyok" és
10-es a "dugig ettem magam, hagyjatok békén, mert kipukkadok" (netán: "rosszul vagyok, annyit ettem"),
mindig várjuk meg, amíg legalább 2-es az éhségünk szintje, és
soha ne együnk többet annál, mint ahogyan épp jóllakunk, ez a skálánkon kb 6-7-es szint, de maximum 8!
Kapcsolódik mindehhez, hogy lassan egyél, mert jóval előbb észleled a gyomrod telítettségét, és jól rágd meg az ételt, mert sokkal könnyebben fogod az élelmet megemészteni!

Gyakorlati tippek, mintaétrend:
1.) Magam délelőtt gyümölcspárti vagyok, ezért reggelire gyümölcsöt, műzlit és gyümölcsjoghurtot eszem.   Fennséges, tartalmas, laktató, minden édességvágyamat kielégíti, és összességében nem több, mint 3-400 kcal.
2.) Tízóraira egy idénygyümölcs, vagy egy műzliszelet, esetleg egy gyümölcsjoghurt, magam néha egy marék mazsolát eszem ilyenkor. (kb 100kcal)
3.) Ebédre, ami jólesik, ezt egész biztosan ledolgozzuk még, ilyenkor a legintenzívebb az emésztés,   nyugodtan lehet fehérjéket is fogyasztani (hús, tojás), ezeket célszerű vegyes körettel, vagy salátával enni. (Ha bőséges és szokványos magyar ebédet ettünk, az sem több, mint 7-800 kcal maximum)
4.) Uzsonna: mondjuk egy szelet sajt meg egy alma jól esne?    :)      (max 100kcal)
5.) Vacsora: vajaskifli zöldáruval (paradicsom, uborka, zöldpaprika, stb) 150-250kcal.
      Egy bögre tej 100kcal

Ha összeadjuk fenti étrendet, egész biztos, hogy nem több, mint 2000 kcal, (1650) higyjék el, fogyni fognak, lassan, de biztosan, anélkül, hogy éhesek lennének! Ha az étrendben sok a zöldség, gyümölcs és ennek jó része nyers formátumú, még méregteleníteni is fog, és igen jól fogják érezni magukat!

Jó étvágyat!

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE