Az elhízás meghatározása

A legegyszerűbb számítási mód szerint a testmagasságunkból férfiak esetében 100-at, nők esetében 110-et levonva megkapjuk „ideális” súlyunkat (testtömegünket). A különbség a csontszerkezet különbségeiből, valamint a férfiak nagyobb arányú izomtömegéből adódik.

Ma jobbára a BMI-vel, vagyis Body Mass Index-szel találkozunk lépten-nyomon. Ezt kicsit nehezebb kiszámolni, a testtömegünket elosztjuk a testmagasságunk négyzetével.

Testtömegindex (kg/m²) Testsúlyosztályozás

< 16 súlyos soványság

16 – 16,99 mérsékelt soványság

17 – 18,49 enyhe soványság

18,5 – 24,99 normális testsúly

25 – 29,99 túlsúlyos

30 – 34,99 I. fokú elhízás

35 – 39,99 II. fokú elhízás

≥ 40 III. fokú (súlyos) elhízás

BMI kalkulátor (hogy ne neked kelljen számolni!)

Az elhízás okai közt szerepelhet valamely belső elválasztású mirigy kóros működése, például a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg, az agyalapi mirigy működésének zavara, de valljuk be, ezek a tényezők kevesebb, mint az elhízás 5%-ában vannak jelen. Természetesen kóros elhízás esetén mindenképpen érdemes az anyagcserére ható hormonok szintjét megmérni, és kóros értékek esetén a megfelelő kezelést alkalmazni.


A túlsúly leggyakoribb oka a rosszul megválogatott étrend, a helytelen, mozgásszegény életmód.

Igen gyakori az elhízás pszichés eredete is, amikor valamely önértékelési problémánkat evéssel vezetjük le, szorongásunkat édességek majszolásával kívánjuk csökkenteni, mintegy „védőburkot” vonva magunk köré hájból.

Azt gondolom, hogy túlsúlyunkon ideje változtatni!

Igyekszem a továbbiakban hasznos tanácsokat adni ehhez az elhatározáshoz.

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE