"Zsírégető" káposztaleves és a hozzá tartozó 7 napos diéta
"Zsírégető" káposztaleves és a hozzá tartozó 7 napos diéta
A leves receptjét egyszer már közre adtam az "Életmód váltás" sorozat 4. részében, de a hozzá tartozó diétát még nem írtam le. Így megismétlem a leves receptjét, a diéta kiegészítésével. A 7 napos kúrát semmiképpen nem szabad meghosszabbítani, egyrészt, mert monoton, másrészt, mert eléggé egyoldalú. Aki azonban gyors fogyásra vágyik, és mindössze 3-4 kg-tól szeretne megszabadulni, vagy rossz közérzete miatt egy kis felfrissülést szeretne, esetleg egy hosszú távú fogyókúrába fogott és sikerélménnyel szeretne kezdeni, annak nagyon ajánlom a következő programot.
1 db fejeskáposzta (kb 1kg-os)
6-8 db közepes vöröshagyma
8-10db fokhagymagerezd
3-5 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
1 közepes zellergumó
2-4 db zöldpaprika
5-6 db paradicsom
1 maréknyi köménymag
2 erőleves kocka
Vegeta (vagy más szárított zöldség készítmény) ízlés szerint
A zöldségeket apróra vágjuk, a köményt kicsit megpirítjuk, a zöldségeket picit megdinszteljük (minimális olivaolajat használhatunk), majd kb 4 liter vízzel feltöltjük, és készre főzzük a levest mintegy fél óra alatt. A zöldpaprikát és paradicsomot érdemes csak az utolsó pár percben a leveshez tenni.
Tehetünk a levesbe koriandert, mustármagot, kicsi feketeborsot, vagy 1-2 szem kardamomot, ha változatossá szeretnénk tenni. Kb két napra való levest hagyjunk elöl, a többit fagyasszuk le!
A fentebb leírt levesből az 1 hetes diéta ideje alatt bármennyi fogyasztható! Elsődlegesen telítő hatását használjuk ki a kúra során, a bele főzött rengeteg zöldség, és az ízletes zöldségleves megtölti a gyomrot, elveszi az éhség érzetet.
1. nap: Zsírégető leves + gyümölcsök.
- Kerülendő a nagy energiatartalmú banán, és a cukrozott gyümölcskészítmények (kompót, befőtt, konzerv).
- Előnyös az alma, a citrusfélék (mandarin, narancs, grapefruit) fogyasztása, őszibarack, szőlő, eper, bogyók (ribizli, málna, szeder, áfonya) előnyösek, azonban magas szénhidrát tartalmuk miatt vigyázzunk, mennyit fogyasztunk belőlük!
- A zöldségeket fogyaszthatod nyersen, vagy akár párolva is.
- Magas energiatartalma és puffasztó hatása miatt kerülendő a kukorica, száraz bab, és a sárgaborsó. (Ja, és ezek mellesleg nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket! Mint írtam, ez a diéta is szétválasztó típusú).
- Ezen a napon NE fogyassz gyümölcsöket!
- Változatos saláták készíthetők erre a napra. Az uborka, nyers fejes káposzta, jégsaláta, sárgarépa, zeller, cékla, és bármely, általunk kedvelt nyers zöldség alkalmas saláták készítésére. Kis sóval, citromlével ízletessé, üdévé varázsolhatók a salátafélék. Olabogyó is megengedett.
- Párolva finom, és viszonylag kevés energiát tartalmaz a kelbimbó, zöldbab, karfiol, brokkoli, sárgarépa. A zöldborsó magas szénhidrát tartalma miatt nagyobb energiabevitelt képvisel, ezzel csínján bánj! A zöldségeket ízletessé varázsolhatod fűszerekkel, én a szerecsendiót javaslom, kiváló!
- A nap fénypontja a vacsora: 1db közepes méretű burgonya héjában megsütve (ha nem akarsz túl sokáig sütni, fel is szeletelheted, ilyenkor jópofa krumpli párnácskák lesznek a felszeletelt burgonyából), kicsi vajjal, sóval, esetleg salátával fogyasszuk.
- Nem igényel kommentárt, továbbra is kerüld a banánt, sárgaborsót, száraz babot, kukoricát!
- Furcsa? Nem is annyira. Javaslom, a banánokból és a tejből egy kis édesítő szerrel készíts ízletes turmix italt, így nem csak telít, de finom is!
- Hogyan süthetsz zsiradék nélkül? Grill sütőben, vagy alufóliában a húsok kiválóan megsüthetők. Persze ajánlatos vékonyra szeletelve, klopfolva sütni, esetleg kis hagymát tehetsz a fóliába. Fűszerezheted ízlésed szerint, ha nincs kedved magadnak kutyulni, a grillfűszer is finom, de a tárkony, fokhagyma, só, bors, koriander, (olasz konyha kedvelőinek akár szurokfű, rozmaring, bazsalikom, természetesen frissen szedett formában is) stb ízlésednek megfelelő zamatot ad majd a husinak.
- A paradicsomokat használhatod nyersen, sóval ízesítve, vagy salátának, de akár a hús sütésében is segítségedre lehet, finom szaftot ad a sülő húsnak.
- Én erre a napra a változatosság kedvéért a bőr nélkül sütött csirkét javaslom.
- A zöldségek korlátlan mennyiségben fogyaszthatók.
- A barna rizsről jó, ha tudod, kb kétszer annyi ideig kell főzni, mint a fehér, általunk megszokott fajtát. Magam kis vegetával, erőleves kockával, curryvel, esetleg fokhagymával szoktam ízesíteni, a megmosott rizst kb 3-szoros vízmennyiséggel kell felengedned.
- A zöldségeket, a 100%-os, vagy magad készítette, frissen facsart gyümölcsleveket korlátlan mennyiségben fogyaszthatod!
SOK SIKERT!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése