Sárgarépa (Amit a "zsírégető leves" zöldségeiről tudni érdemes)


A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás.
A nálunk termesztett fajták 8 mg karotint (100g répában), B1-, B2-, B6-, C-, és K-vitamint, és kisebb mennyiségben nyomelemeket: kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, almasav, citromsav, folsav is tartalmaznak. A növény Közép-Ázsiából származik, onnan terjedt el nyugatra. Nálunk a XV. századtól kezdve termesztik.
Erdély egyes vidékein murok a neve.
A népi gyógyászatban általános erősítőként, vízhajtóként, máj-, epe-, szem-, és bőrbetegségek kezelésének részeként használták, a leveleiből készült főzetet pedig vérnyomás csökkentő szerként ismerték. Kutatások szerint napi 20dkg (2 szál) sárgarépa elfogyasztása jelentősen (kb 10%-kal) csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A sárgarépa legjelentősebb hatóanyaga a béta karotin, ill. a karotinoidok. A béta karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A vitamin előanyaga, míg a karotinoidok (alfa és béta egyaránt) erős antioxidáns tulajdonságuk miatt fokozzák a szervezet szabadgyökök károsító hatásaival szembeni védelmét, erősítik az immunrendszert, így közvetve a daganatos betegségekkel szembeni ellenállást is növelik. A karotinoidok másrészt fokozzák a thymus (csecsemőmirigy) működését is, valamint növelik a fehérvérsejtek, ezen belül is főként a T lymphocyták (nyiroksejtek) számát és aktivitását. A szintetikus karotin equivalens (azonos) dózisával azonban nem érhető el ugyanaz az immunerősítő hatás, mint ha ugyanazt a mennyiséget sárgarépa fogyasztásával visszük be a szervezetbe. Feltételezhető tehát, hogy a sárgarépa egyéb hatóanyagai a karotinoidok felszívódását és biohasznosulását is elősegítik.
Vastag sejtfalai miatt a nyersen fogyasztott sárgarépában fellelhető vitamin-előanyagokat szervezetünk csak részben képes hasznosítani, így a többi zöldségfélével ellentétben főzve értékesebb tápanyag, mivel ilyenkor a sejtfalakat a főzéssel roncsoljuk, és a répában található értékes anyagokat elérhetővé, felszívhatóvá tesszük a tápcsatorna részére.
Források:

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE