Fokhagyma (Amit a zsírégető leves zöldségeiről tudni érdemes)

A fokhagyma (Allium sativum)

az amarilliszfélék családjába tartozó faj, termesztett hagymaféle. Gyógy-, és fűszernövény, melynek hagymagumója fogyasztható; felvágva erőteljes aromával (egyesek szerint illattal, mások szerint szaggal) rendelkezik. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.

Alfajai:

  • A. s. ophioscorodon (kemény szárú fokhagyma), ide tartozik az évelő fokhagyma vagy rocambol is
  • A. s. sativum (puha szárú fokhagyma).

A magyar konyha fokhagyma nélkül el sem képzelhető. Hazánkban nagyban termesztik és az egész világon kedvelik kiváló minősége, és különlegesen érdekes ízjavító hatása miatt.

(Őrizkedj a nagy gerezdű, ám állás közben kékes színt felvevő, kínai termesztésű fokhagymától. Kimutatható mennyiségben tartalmaz cián vegyületeket!!!)

A fokhagymának egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak, gerezdjeit amulettként hordták a nyakukban. Később a különféle kuruzslószerekkel együtt orvosságként is használták. Jelentős tápértékkel rendelkezik, többek közt szénhidrátot, növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és C vitamint tartalmaz.
Hatóanyagai:
Erősen antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta, később 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit; az alliin-t és az abból kialakuló allicin-t. Kínai kutatók által In vitro (emberi szervezeten kívül) végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin más élettani hatásai mellett ráksejt ellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.
A felsoroltakon kívül a fokhagyma számos, több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot (vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet) tartalmaz. Biokémiailag a legaktívabb közülük a több mint 70-féle kéntartalmú vegyület.
Hatásai:
A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma
- vérnyomás csökkentő,
- baktérium- vírus- és gombaellenes (antibiotikumként működik például a Staphylococcus, az Escherichia, a Proteus és a Pseudomonas baktériumokkal, a herpeszvírussal és a Candida albicans nevű gombával szemben is.)
- emésztést elősegítő (Rendezi az emésztést, jól hat székrekedésnél és hasmenésnél is)
- bélfertőtlenítő
- bélféregűző (a cérnagiliszta -Enterobius vermicularis- kiűzésében megfelelő kiegészítő gyógyszer)
- epe- és májműködést elősegítő hatását.
- Kéntartalmú vegyületei néhány véralvadásban szerepet játszó fehérje hatását blokkolják, ezáltal a vérrögök képződését is hatékonyan gátolja.
- Lassítja a szapora szívműködést
- oldja a szív koszorúereinek görcsét
- méregtelenítő hatású.
Sokáig úgy vélték és néhány korábban elvégzett kísérlet eredményei is arra mutattak, hogy a magas koleszterin szint csökkentésére is hatásos, azonban a Stanford Egyetem vizsgálatai (2007. február) nem igazolták ezt az elképzelést. (Kérdés, az egymásnak ellentmondó kísérletek közül vajon melyiknek volt igaza...)
***
Illata átható, és kellemetlen, sokan nem szeretik. A kellemetlen leheletet egy pohár tej ivásával, vagy néhány szem pörkölt kávé elrágásával, alapos szájmosással csökkenthetjük, illetve megszüntethetjük.
Források:
(1) Fűszerek könyve (Mezőgazdasági könyvkiadó 1985)
(3) A természetgyógyászat kézikönyve
(4) Vital
(5) Femina

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE