Méregtelenítés 10 - Légzőrendszer

Percenként 10-16-szor veszünk levegőt. Nem mindegy, hogy milyen minőségűt!
(Dohányosok erős hátrányban!)
- Legegyszerűbb formája légzőrendszerünk méregtelenítésének, ha legalább hét végén elmegyünk kirándulni valami csendes, békés erdőbe-mezőre. Nemcsak légzőrendszerünket mossuk át ilyenkor tiszta levegővel, hanem elménk is megszabadul egy pillanatra a stressztől. Igyekezzünk feloldódni a természetben, csodálkozzunk rá, milyen gyönyörű a világ!
- Buzdítok mindenkit, hogy tanulja meg a jógalégzést! Nem olyan nagy ördöngősség! A férfiak, alkatukból eredően is inkább a "hasi" légzést végzik, de könnyen elsajátítható ez a légzéstípus:
Feküdjünk hanyatt a földre, és helyezzük egyik kezünket a hasunkra. Tudatosan irányítsuk a levegőt a "hasunkba", érezni fogjuk, ahogyan kezünk alatt megemelkedik a pocak. Az ún hasi légzés valójában olyan mély belégzés, amely során alapvetően a rekeszizom elmozdulásával, főként a tüdő alsó részébe veszünk levegőt. Ha megtanultuk a hasi légzést, próbáljuk meg a következő ritmus elsajátítását (számoljunk magunkban lassan a légvétel közben):
Belégzés: 2, légzés visszatartás 4, kilégzés 2, légzés visszatartás 4.
- További lépcsőfok, ha megtanulunk relaxálni, ez elménk elcsendesítésének is egyik legjobb módszere:
Feküdjünk hanyatt a földön, lábaink kis terpeszben, lábfejek kifelé, karok kényelmesen a test mellett úgy, hogy tenyereink felfelé néznek (hullapóz). Feszítsük meg, majd lazítsuk el az izmainkat, kezdve a lábfej, a lábszár, a comb, majd a fenék izmaival, felfelé haladva a has, a mellkas, majd az arc izmaiig, végül a karok és kezek következzenek. Tudatosítsuk testünk minden izmát és ne nyugodjunk, amíg teljesen el nem lazultunk. Ilyenkor könnyűnek és melegnek érezzük testünket. Hagyjunk magunk mögött minden gondot, ami mindennapjainkban foglalkoztat bennünket, zárjuk ki teljesen a külvilágot! Lélegezzünk mélyeket, egyenletesen, lehetőleg a fentebb leírt 2-4-2-4 ritmusban. Töltődjünk fel energiával!
Ha lehetőség van rá, legjobb a relaxációt a szabadban végezni, a friss levegőn.
Ha zárt térben végezzük, ügyeljünk arra, hogy a levegő friss legyen, szellőztessünk előtte, vagy jó időben nyissunk ablakot!
- A jóga további alternatívákat is kínál, rengeteg légzési típust ismer, és érdemes elsajátítani a meditáció (vizualizáció) technikáját is.
- Az orr és melléküregei, valamint a nagyobb légutak tisztítása:
Nagyanyáink a kamillára esküdtek, de nem mindenki szereti a szagát. Színtelen, szagtalan, ám rendkívül hatásos módszer a légutakban felgyülemlett szennyező anyagok, hurut és nyák oldására, ha kb 1,5 liter vízbe egy evőkanálnyi sót (esetleg kis szódabikarbónát is) teszünk, majd felforraljuk és (biztonsági okokból a tűzről levéve!) fölé hajolva belélegezzük a gőzt (inhalálunk). Nem baj, ha köhögünk, sőt!!! Ha úgy érezzük, jót tesz az inhalálás, a kihűlt oldatot ismét felforralhatjuk, majd még 10-15 percig inhalálhatunk vele.
- Drasztikus, de nagyon hatásos módszer az orr és melléküregeinek tisztítására az orr mosása:
8dl-1 liter langyos vizet készítsünk, tegyünk bele fél mokkáskanálnyi sót. Egy nagyobb fecskendőre (ha be tudjuk szerezni), vagy egy puha pumpára lesz szükségünk.
A fürdőkád fölé hajolunk, fejünket kissé oldalra fordítjuk. A felső orrlyukba fecskendezzük a langyos sós vizet, úgy, hogy az alsó orrlyukon hagyjuk kicsorogni. Természetesen a mosást az ellenoldalról is el kell végezni. Az oldat nem csak az orrüreget, hanem az arc és homloküregeket is átmossa, fellazítja és eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket. Meglepő az eredmény!!!
(Őszintén szólva kezdek krónikus náthámtól megszabadulni. Kb egy éve küzdök vele. Mellékhatásként csökkent a horkolásom...)
Mielőtt ennek a drasztikus módszernek nekiállnánk, készüljünk fel arra, hogy egyáltalán nem kellemes!
A mosás közben szájunkat enyhén nyissuk ki, mert nem jó, ha a fülkürtbe is bemegy a mosófolyadék.
A mosás alatt, ha jól végezzük, érezni fogjuk, ahogy az arcüregbe, majd a homloküregbe áramlik a víz. Kicsit feszít, egyáltalán nem kellemes, de hatásos!
Ne ijedjünk meg, szervezetünk először azt fogja gondolni, hogy megfulladunk... persze szó sincs erről, azonban nem szoktuk meg ezt a vízben ázást!
A mosás végén vegyünk (kivételesen szájon át) jó mély levegőt, és felváltva fújjuk ki az orrunkat, legalább 5-5 fújással mindkét oldalon.
Azonnali hatás: orrunk kitisztul. Rendszeres mosás mellett úgy az 5. naptól kezdődően nagyobb váladékdarabok, és nyák fog távozni a melléküregekből.
Végezetül az oxigént a magyar nyelvújítás "éleny"-nek nevezte. Éltet, éleszt, friss erőt ad.
EGÉSZSÉGÜNKRE!

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE