Enni, vagy nem enni?

Igen, kedves olvasóink, a shakespeari mondatot ferdítettem át. Jelen esetben nem az orvos, csupán a táplálkozni szerető ember beszél belőlem, és az alábbi cikkben leírt véleményemet szigorúan magánemberként teszem.
Ugyanis minden tápanyagunkról előbb, vagy utóbb kiderül, mily káros is az adott összetevő az emberi szervezetre. Én orvosként csak mosolygok, mert nagyjából sejtem, miféle kísérleteket végeztek mindenféle szerencsétlen állatokon, akiknek nemhogy közük nincs az egészhez, de esetleg növényevőként valóban kénytelenek húst, vagy tejet fogyasztani... szegények! És milyen mennyiségben! Ezekről soha nem szólnak a tejet, húst, vagy bármely más táplálékot ócsároló cikkek. Nos, az a véleményem, hogy inkább ébresszük fel a gyereket önmagunkban. Igen, a gyereket! A gyerek még egészen pontosan tudja, hogy mire van szüksége. Ha az asztalra teszünk 5-6 féle ételt és rábízzuk a választást, egészen pontosan azt fogja választani, amit megkíván. Lehet, hogy kiflit, lehet, hogy tejet, lehet, hogy a felvágottat. Máskor az édességet. De vajon hányan tudják, hogy az kíván édességet enni, akinek nyomelem hiánya van (Ca, Mg, Zn)?!
Azt gondolom, hogy aki rá sem tud nézni a húsra, az ne egyen húst. Aki roszzul van a tejtől, az ne igyon tejet, de nem hiszem, hogy kategorikusan azt kellene állítani, hogy mindenki térjen át vega étrendre, mert az az egyetlen üdvözítő táplálkozási mód.

Állati fehérjék:
Teljes értékű fehérjék, vagyis minden olyan aminosavat tartalmaznak, amely a szervezet építőköveinek felépítéséhez, a fehérjeszintézishez szükséges. Ugyanis vannak olyan, ún. esszenciális aminosavak, amelyek növényi táplálékokban nem találhatók meg.
Húsok: a vörös húsok (marha, sertés, borjú, szarvas) jó fehérjeforrások, azonban ügyelni kell zsír- és koleszterintartalmukra, nem kell túlzásba vinni fogyasztásukat. Bomlástermékeik közül a húgysav köszvényt okozó hatása közismert. Baromfi húsok: a csirke, pulyka húsa kiváló, alig tartalmaz zsírt. Diétákra, fogyókúrákra is alkalmas. A pulykamell zöldségekkel együtt párolva, pl. wokban igen ízletes és ínycsiklandó.
Tej és tejtermékek:
Fehérjetartalmuk nagy, zsírtartalmuk viszonylag kicsi (1,8-3,6%), kivétel ez alól a zsíros ömlesztett sajtok kategóriája.
Más kérdés, hogy a tenyésztett állatokat mivel etetik, vagy mivel kezelik. Azt gondolom, ebbe egyikünknek since betekintése, a nagyüzemileg tenyésztett állatok húsa, teje valóban veszélyes lehet antibiotikumok és egyéb szennyező anyagok szempontjából. Ebben egyes cikkek sarkított állításai is igaznak bizonyulhatnak, én azonban senkit sem biztatok arra, hogy leszokjon az állati fehérjék fogyasztásáról.
Gabonák: Európában a kultúra jobbára a búzát, rozst, rizst részesíti előnyben. Kelet gabonakultúrája ennél sokkal gazdagabb, tanulhatunk tőlük, tönköly, zab, köles, és sorolhatnám, de azt hiszem, szerzőtársam sok mindent el fog árulni ezekről a számomra csaknem ismeretlen növényekről.
Zöldségek, gyümölcsök: elsőrendű vitamin és nyomelem források, hozzájárulnak a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyban tartásához.
És most álljunk meg egy szóra az oly nagyon hangsúlyozott: "milyen káros az állati fehérje a szervezetre" mondatnál. Igen, az állatok lehetséges, hogy kapnak antibiotikumokat. Ám a növényekkel sem jobb a helyzet. A termőföldeket gyomirtókkal kezelik, a földet ma már nem szerves-, hanem műtrágyával dúsítják, a kártevők ellen megint csak mindenféle vegyszerekkel védekeznek, mindezekkel együtt a termőföldek ásványianyag tartalma elszegényedett, nyomelemeket a mai termesztett növények alig tartalmaznak, a melegházi termesztésű növényekben meg aligha van vitamintartalom.
És most mondjam azt, hogy enni, vagy nem enni? hát bizony ravasz kérdés ez. jómagam maradok a jól bevált európai konyhánál, továbbra is fogyasztok húst és tejet, és persze zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, és azt tanácsolom, hogy hacsak valaki ki nem tanulja a vegetárius, vagy vegetáriánus étkezés csínját, bínját, maradjon meg ennél a jól bevált étkezési szokásnál. Más kérdés, hogy ha tehetjük, piacon, őstermelőktől vásároljunk, ne bionak kikiáltott, hanem valódi bio terméket, termelői tejet, sógor, vagy koma házi nevelésű malacát. Ebben az esetben talán tudjuk, hogy mivel etették az állatot, mivel kezelték a földeket... Ha pedig valaki az antibiotikumoktól és szennyeződésektől tart, jobb, ha levegőt sem vesz...
:)
NeMo

0 megjegyzés:

  © Holisztikus blog 2010-2012

Vissza a lap TETEJÉRE